علت باد کردن باتری گوشی موبایل چیست؟
علت باد کردن باتری موبایل به دلایل گوناگونی است، باد کردن باتری موبایل یکی از مشکلات رایجی که اکثر کاربران گوشی موبایل با آن روبه رو میشوند، باتریهای گوشی همراه از نوع لیتیوم یونی است که بهترین نوع باتریهای قابل شارژ یا شارژ شدنی هستند و برای اینکه دوام بالایی داشته باشند نیازمند به مراقبت در شرایط خاص خود هستند، در اکثر مواقع استفاده نادرست از گوشی سبب باد کردن و متورم شدن باتری آن میشود. هر چه ظرفیت باتری که با واحد میلی آمپر ساعت نشان داده میشود بیشتر باشد بی شک قیمت گوشی موبایل نیز بالاتر میرود، میزان ظرفیت باتری روی قیمت دیگر ابزارهای الکترونیکی قابل حمل که بدون نیاز به اتصال مستقیم برق با باتری قابل شارژ کار میکنند نظیر قیمت لپ تاپ ، قیمت تبلت ، قیمت ساعت هوشمند ، قیمت مچ بند هوشمند و ... نیز تاثیر مستقیم میگذارد بنابراین باید در حفظ و نگهداری باتری این دستگاهها کوشا باشیم تا هزینه ای در قبال تعویض باتری پرداخت نکنیم.
در این مقاله از سایت مرجع قیمت اسک علت باد کردن باتری موبایل و عوامل و اقداماتی که از باد کردن آن جلوگیری میکند را شرح میدهیم، شما عزیزان با رعایت این نکات دیگر نگران تورم و باد کردن باتری گوشی هوشمند خود نباشید.

چه چیزی باعث باد کردن باتری های لیتیوم یونی می شود؟
بهتر است قبل از اینکه اقدامات لازم جهت جلوگیری از باد کردن باتری لیتیوم یونی را بیان کنیم ابتدا دلایلی که سبب بروز این مساله فیزیکی میشوند را شرح دهیم. علت باد کردن باتری موبایل، تبلت، لپ تاپ و ... به دلایل مختلفی است و نمیتوان تنها یک عامل را دلیل بروز این مشکل دانست و ممکن است به دلایل زیر باشد:
1- ممکن است در زمان طراحی و تولید باتری مشکلاتی وجود داشته باشد که بعدها منجر به تورم باتری گوشی هوشمند شود.
2- در برخی از موارد به پایان رسیدن عمر و کهنه شدن باتری لیتیوم یونی سبب تورم و باد کردن آن میشود.
3- اصلیترین علت باد کردن باتری موبایل استفاده نادرست از دستگاه و رعایت نکردن مسائل خاصی از سوی کاربران است که در ادامه آنها را شرح داده ایم.
آیا شارژ کردن بیش از حد باعث باد کردن باتری گوشی می شود؟
جواب این سوال بله است، 70 تا 80 درصد علت باد کردن باتری موبایل به دلیل متصل بودن بیش از اندازه گوشی به شارژر است. زمانی که گوشی موبایل در حالت عادی و زمان منطقی متصل به شارژر باشد باتری آن در حالت نرمال باقی میماند ولی هنگامی که باتری بیش از حد شارژ شود در سلولهای باتری متالیک لیتیوم پدیدار میشود در این حالت متالیک لیتیوم روی آند به صورت لایه لایه قرار میگیرد و در همین بازه زمانی ثبات کاتد از بین رفته و عامل اکسید کننده میشود، این فرآیند و پروسه باعث رهاسازی گازها و ترکیباتی میشود که در مرور زمان باعث باد کردن باتری گوشی موبایل خواهد شد.
متاسفانه بسیاری از افراد عادت دارند که گوشی خود را از شب تا صبح به شارژر متصل نمایند که همین امر سبب داغ شدن بیش از حد باتری میشود که کیفیت و عمر آن را بسیار کاهش میدهد و این مساله یکی از عوامل مهم باد کردن و متورم شدن باتری موبایل است. معمولا زمان شارژ شدن کامل باتری موبایل 2 تا 3 ساعت است و اگر بیشتر از این محدوده زمانی گوشی در شارژ بماند، پتانسیل تورم کردن باتری افزایش پیدا میکند بنابراین به شما توصیه میکنیم تا حد امکان گوشی خود را برای مدت زمان طولانی به شارژر متصل نکنید.

نحوه تشخیص باتری باد کرده موبایل
همانطور که گفتیم علت باد کردن باتری موبایل به عوامل مختلفی بستگی دارد و از آنجا که در برخی از موارد ممکن است باتری باد کرده منفجر شود یا در صورت نشت مواد شیمیایی باتری، به سخت افزار دستگاه صدمات جدی وارد شود پس بهتر است تا راه تشخیص باتری سالم از ناسالم را بدانید. در زیر روشهایی برای تشخیص باتری باد کرده موبایل را آموزش میدهیم که نیازی به ابزار و نرم افزار خاصی ندارند.
1- بررسی چشمی باتری:
وقتی باتری موبایل باد کند سطح آن متورم میشود، برای اینکه بدانید باتری گوشی شما ورم کرده یا نه آن را از موبایل خارج کرده و به دقت بررسی کنید اگر بدنه باتری متورم شده باشد یا اینکه زنگ زدگی یا تغییر رنگ سبز و سفید را در ترمینالهای اتصال به گوشی دیدید باید بدانید که باتری موبایل شما متورم شده و باید تعویض شود.
2- تست چرخشی باتری:
برای اینکه یک آزمون سلامتی از باتری موبایل خود بگیرد، باتری را خارج کرده و در سطح صافی قرار دهید و آنرا بچرخانید اگر باتری درجا بچرخد صد در صد به دلیل داشتن برآمدگی روی بدنهی آن است. البته بررسی چشمی و تست چرخش برای تشخیص علائم ظاهری است در برخی از مواقع باتری مشکل دار علائم ظاهری ندارد اما میتوان با بررسی علائم گفته شده در ادامه پی به خراب بودن باتری برد.
3- خاموش شدن گوشی موبایل:
در برخی از مواقع گوشی بدون هیچ پیغام و صدایی به صورت ناگهانی خاموش میشود و حتی ممکن است دیگر روشن نشود در این صورت باید بگوییم که باتری مشکل دارد و باید تعویض شود.
4- روشن ماندن گوشی تنها در زمان اتصال به شارژ:
باتریهای متورم شده نمیتوانند انرژی الکترونیکی را در خود ذخیره کنند به همین دلیل تنها زمانی که گوشی به شارژر برق متصل است کار میکند و در زمان کشیدن از برق خاموش میشود.
5- تخلیه سریع:
گوشیهای امروزی میزان درصد باتری را نمایش میدهند در باتریهای باد کرده میزان سرعت تخلیه شارژ بالا است، در برخی از موارد میزان درصد شارژ به یکباره دو رقم یا بیشتر از آن کاهش پیدا میکند و حتی زمانیکه هیچ استفاده ای از گوشی نمیکنید باتری از صد درصد به صفر درصد میرسد در این صورت باید گفت که باتری موبایل شما باد کرده است.

آیا باتری باد کرده قابل تعمیر است؟
بسیاری از افراد پس از اینکه با مشکل باد کردن باتری گوشی رو به رو میشوند از مراکز تعمیر موبایل این سوال را میپرسند که چگونه باتری باد کرده موبایل را درست کنیم ؟ و آیا راه حلی برای باتری باد کرده وجود دارد یا نه؟ در جواب باید بگوییم که امکان تعمیر باتری باد کرده موبایل وجود ندارد و باید از آن دست بکشید. در واقع باتری باد کرده جزو زبالههای خطرناک است و هر چه شدت باد کردن باتری بیشتر باشد خطر انفجار آن نیز افزایش پیدا میکند. البته باتریهای لیتیوم یونی در برابر انفجار مقاومت بالایی دارند و زمانی منفجر و با ترکیده میشوند که تا 3 الی 4 برابر اندازه اصلی خودشان باد کرده باشند. در این صورت یک عینک مناسب و مقاوم در برابر ضربه و شکستگی برروی چشمانتان بزنید و با دقت و آهستگی باتری را از گوشی جدا کنید و مراقب باشید به هیچ عنوان فشار یا ضربهای به باتری وارد نشود چرا که خطر انفجار باتری گوشی را چند برابر میکند.
توصیه میکنیم از قرار دادن باتری باد کرده در گوشی خود و شارژ کردن آن پرهیز کرده و پس از آنکه از خالی شدن باتری مطمئن شدید آن را در داخل کیسه زبانه قرار داده و در خاک دفن کنید البته میتوانید به نزدیکترین مرکز دفع زبالههای خطرناک مراجعه کرده و باتری را تحویل آنها دهید. اگر گوشی موبایلتان دارای باتری پرسی و غیر قابل جدا کردن است باید با مراجعه به مراکز تخصصی اقدام به جداسازی باتری باد کرده کنید.
راه های جلوگیری از باد کردن باتری موبایل
با این اقدامات و راههای زیر دیگر مشکل باد کردن و متورم شدن باتری موبایل برایتان پیش نخواهد آمد :
• استفاده از شارژر اصلی و اورجینال گوشی
اولین و مهمترین نکته این است که همیشه گوشی خود را با شارژ فابریک و اورجینال آن شارژ کنید چرا که متناسب با آمپر و ولتاژ گوشی موبایل تان است، رعایت این نکته مانع از باد کردن باتری خواهد شد. اورشارژ (Overcharge) شدن باتری یکی از دلایل اصلی و علت باد کردن باتری موبایل است، باد کردن این قطعه با جریانی که از سلولهای آن میگذرد رابطه مستقیم دارد اگر گوشی موبایل خود را به شارژی که شدت جریان خروجی آن بیشتر از آمپر مورد نیاز گوشی موبایلتان باشد شارژ کنید بی شک پس از مدتی با مشکل باد کردن باتری مواجه خواهید شد.
متاسفانه امروزه مدلهای مختلفی از شارژ موبایل و تبلت جعلی و بی کیفیت به فروش میرسند که از نظر ظاهری شباهت زیادی به شارژهای اورجینال دارند. بنابراین در زمان خرید شارژر موبایل و تبلت از فابریک و اصل بودن آن مطمئن شوید تا با مشکل داغ شدن بیش از حد باتری یا اورشارژ روبه رو نشوید.
• کار نکردن از گوشی در زمان شارژ شدن
کار کردن با گوشی موبایل در حین متصل بودن به شارژ نکته ای است که شاید کمتر مورد توجه کاربران قرار بگیرد ولی در باد کردن باتری گوشی تاثیر بسزایی دارد چرا که این عمل شدت گرمای تولید شده توسط دستگاه را چند برابر میکند و فشار زیادی بر باتری وارد میشود و اما چطور؟
هنگامیکه گوشی به شارژ متصل است شدت جریانی که از شارژر به سوکت شارژ و باتری موبایل منتقل میشود موجب تولید گرمای زیادی میشود و اگر شما در این زمان نیز با گوشی خود کار کنید فعالیت پردازنده، رم و دیگر منابع هم باعث تولید گرما میشود افزایش گرما به معنای بالا رفتن احتمال باد کردن و متورم شدن باتری گوشی شماست.
• خنک نگه داشتن موبایل
گرما دشمن اصلی باتریهای لیتیوم یونی است و مهمترین علت باد کردن باتری موبایل محسوب میشود، بنابراین سعی کنید که گوشی خود را همواره خنک نگه دارید و از قرار دادن آن در مکان گرم چون جلوی داشبورد ماشین در آفتاب سوزان تابستان پرهیز کنید تا باتری شما داغ نشود و پدیده تورم باتری کاهش پیدا کند.
گفتنی است که قرار گرفتن گوشی در معرض گرما در بسیاری از موارد منجر به انفجار باتری گوشی برخی از مدلهای گوشی موبایل سامسونگ ، گوشی موبایل بلک بری ، گوشی موبایل اپل ، گوشی موبایل ال جی ، گوشی موبایل سونی و سایر کمپانیها شده است بنابراین رعایت این نکته را جدی بگیرید.
• تعویض باتری قدیمی
باتریهای لیتیوم یونی به مرور زمان ظرفیت اصلی خود را از دست میدهند و دیگر کیفیت و کارایی گذشته را نخواهند داشت و به اصطلاح فاسد میشوند که همین موضوع نیز علت باد کردن باتری موبایل است از این رو حتما باتریهای قدیمی را تعویض کنید. لازم به ذکر است که اگر باتری موبایلتان مقداری باد کرده با این روشها دیگر نمیتوان مشکل را رفع کرد.